Drills 1920x1080.jpg
5441333030_5394f6fc4b_o.jpg
p1000236.jpg
klussen.jpg
Edinburgh.png
Drills 1920x1080.jpg

Inleiding


TOURNEVIE

de betaalbare en ecologische bibliotheek voor werktuigen in Brussel

Word lid! 

SCROLL DOWN

Inleiding


TOURNEVIE

de betaalbare en ecologische bibliotheek voor werktuigen in Brussel

Word lid! 

Tournevie in't kort

Onze uitleendienst werkt zoals een bibliotheek: in ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van € 40 (of € 20 per maand) krijg je ongelimiteerde toegang tot een breed assortiment kwaliteitsgereedschap om te klussen, repareren of renoveren. Kortom: Tournevie is een betaalbaar én ecologisch alternatief voor duurdere huur- en verkooppunten. 

We zijn een non-profit initiatief dat volledig draait op de inzet van onze vrijwilligers. Naast de gereedschapsbibliotheek kan je er ook terecht op maandag tussen 10u en 18u om in het atelier te klussen. We werken er samen met de Vaartkapoen om Molenbeek de kunstjes van het maken en repareren bij te brengen!

Onze openingsuren

Maandag en Vrijdag
18u - 20u
(Gesloten op feestdagen)

Adres

Sint-Jozefstraat 20
 1080 Molenbeek
(in de Vaartkapoen)


Quick links


5441333030_5394f6fc4b_o.jpg

Voordelen


 

 

 

 

Waarom lid worden ?

 

 

 

 

 

Voordelen


 

 

 

 

Waarom lid worden ?

 

 

 

 

 

 

Zes goeie redenen om aan te sluiten

 
cost saving.jpg

Bespaar geld

Bij een storting van € 20 word je als individu lid; voor organisaties is dat € 50. Dat bespaart je een smak geld aan toestellen die je anders moet kopen of huren.

tournevie.jpg

Bouw mee aan Brussel

Je versterkt de DIY of 'makers' -mentaliteit in Brussel. Net zoals Repair-cafés stimuleer je een stad waar zelfredzaamheid en autonomie centraal staan.

 

qualitytools.jpg

Help het milieu

Door enkel gereedschap van hoge kwaliteit te gebruiken verklein je de afvalberg, stimuleer je reparatie en ga je samen met ons in tegen de wegwerpcultuur.

débrouillardes.jpg

Leer bij

Je kan deelnemen aan allerlei workshops om met gespecialiseerde power tools te werken, technieken aan te leren en meer. Hiervoor werken we samen met De Vaartkapoen.

 

Access.jpg

Krijg Eenvoudige toegang

Als lid krijg je toegang tot een brede waaier aan kwaliteitsmateriaal dat je anders moeilijk zou vinden – laat staan gebruiken. Je kunt het op voorhand online reserveren.

repair-cafe.jpg

Versterk de Gemeenschap

Je maakt deel uit van een bruisende en opkomende gemeenschap in het hart van Brussel, en wisselt vaardigheden en tips uit met andere bricoleurs en creatievelingen.

p1000236.jpg

Lid worden


 

 

 

Word hier lid van Tournevie

 

 

 

 

 

Lid worden


 

 

 

Word hier lid van Tournevie

 

 

 

 

 

De twee stappen

1. Vul het formulier rechts in. Kies je soort lidmaatschap en betalingswijze. Wat precies het verschil is tussen de opties lees je hieronder.

2. Maak een profiel aan in onze inventaris. Daar zie je wat beschikbaar is en reserveer je gereedschap. Zo'n profiel heb je nodig als lid van Tournevie.


De vier formules

1.  Individu - Maandelijks lidmaatschap

Een maandelijks lidmaatschap van € 20 voor één individu. De standaard uitleentijd is 1 week, maar je kan dit verlengen met een extra week via ons online systeem.

2. Individu - Jaarlijks lidmaatschap

Een jaarlijks lidmaatschap van € 40 voor één individu. De standaard uitleentijd is 1 week, maar je kan dit verlengen met een extra week via ons online systeem.

3. Organisatie - Maandelijks lidmaatschap

Een maandelijks lidmaatschap van € 60 voor verenigingen. De standaard uitleentijd is 2 weken, maar je kan dit verlengen met een extra week via ons online systeem.

3. Organisatie - Jaarlijks lidmaatschap

Een jaarlijks lidmaatschap van € 100 voor verenigingen. De standaard uitleentijd is 2 weken, maar je kan dit verlengen met een extra week via ons online systeem.

Inschrijvingsformulier

Naam *
Naam
Bijdrage *
Betalingswijze *
klussen.jpg

Nieuws


 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven ?

 

 

 

 

 

Nieuws


 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven ?

 

 

 

 

 

Blog

NEWSLETTER

Edinburgh.png

Vragen


 

 

 

Nog vragen ?

 

 

 

 

 

Vragen


 

 

 

Nog vragen ?

 

 

 

 

 

Frequently asked questions

 


Waarom is Tournevie ontstaan?

Je wil of moet af en toe iets repareren, onderhouden of renoveren thuis? Je ruimte om gereedschap te stockeren is beperkt, omdat je bv. op een appartement woont? Je hebt een krap budget? Je wil liever met stevig en kwalitatief materiaal werken, dan goedkoop gereedschap te kopen dat nadien enkel nog stof vergaart in de kelder?

In al die gevallen is de aanschaf van een goede boor of schuurmachine meteen een grote en prijzige stap. Om die dilemma's de wereld uit te helpen, brengen we met Tournevie kwalitatief materiaal samen in gemeenschappelijk beheer. Zo is onze 'commons' van gereedschap dankzij de uitleendienst van Tournevie de goedkoopste, handigste en milieuvriendelijkste keuze. 


Welk gereedschap vind je bij Tournevie?

We richten ons op een breed assortiment dat volstaat om thuis iets te repareren, renoveren of onderhouden. We beschikken dus niet over grote industriële toestellen, maar over gereedschap waar iedereen mits de nodige basiskennis mee aan de slag kan.

Verder besteden we extra aandacht aan de de kwaliteit van het materiaal, dat we zo hoog mogelijk houden. Dat maakt onze uitleendienst niet alleen duurzamer, maar vermindert ook de onderhouds- en vervangingskosten van onze inventaris. 

Een overzicht van het gereedschap vind je terug in onze inventaris. Als lid kan je via de inventaris gereedschap reserveren en de beschikbaarheid ervan controleren. Het assortiment wordt regelmatig aangevuld. Je vindt niet wat je zoekt? Suggesties zijn welkom via mail.


Wie zijn we?

We zijn een groep van +- 15 Brusselaars die hartstochtelijk duurzaamheid en zelfredzaamheid bepleiten in de stad en de wereld. Tournevie is een vzw die volledig wordt beheerd op vrijwillige basis. Een overzicht van deze fijne ketjes staat op onze team pagina. 

Om ons aanbod, openingsuren en werking uit te breiden, zijn we steevast op zoek naar mensen die een handje willen helpen. Voor meer info, zie de volgende vraag.  


We kunnen alle hulp gebruiken! Het maakt niet uit welke competenties of achtergrond, want iedereen heeft ergens wel unieke talenten. 

Om je een idee te geven wat we zeker kunnen gebruiken, kan je volgende profielen bekijken:

Laat je echter niet beperken door die profielen. Als je goesting hebt, stuur ons een mailtje of kom langs tijdens de openingsuren. Wees welkom!

Kan ik Tournevie helpen?

 


Kan ik gereedschap doneren?

 

We kunnen altijd gereedschap gebruiken, op voorwaarde dat het van goede kwaliteit is en nog functioneert, of alleszins mits beperkte ingrepen valt te repareren. Met goedkope toestellen kunnen we daarentegen niets aanvangen, zeker als ze stuk zijn. 

Vind je ons een tof initiatief en heb je nog gereedschap liggen dat je niet meer gebruikt? Geef dan een seintje aan Thomas, onze specialist ter zake. 


We vragen onze leden enkele regels in acht te nemen om het gereedschap in goede staat te houden. Deze en andere voorwaarden zijn te raadplegen in ons huishoudelijk reglement.

Dit kan afhankelijk van nieuwe omstandigheden gewijzigd worden. Als dit het geval is maken we dat publiek via de blog op deze site. Het doornemen van het huishoudelijk reglement is verplicht alvorens gereedschap een eerste keer te ontlenen. 

WAT ZIJN DE REGELS bij gebruik?


Welk toestel moet ik gebruiken / reserveren?

Ben je op zoek naar een toestel om te vijzen, boren, beitelen of mengen? Met onze online gids vind je het juiste toestel in een handomdraai. We willen deze handleiding in de toekomst uitbreiden naar andere categorieën, so stay tuned. 


Om bepaalde toestellen te gebruiken heb je specifieke verbruiksgoederen nodig. Denk maar aan schuurpapier of een zaagblad. Om te vermijden dat onze leden alsnog naar een winkel moeten, bieden we de meest courante verbruiksgoederen aan die toepasselijk zijn voor het gereedschap in onze inventaris, en dit aan een faire prijs

Ons aanbod is vanzelfsprekend beperkter dan die van een groothandel, maar je kan de verbruiksgoederen bij ons wel per stuk kopen in plaats van een volledig pak. Wat u niet heeft gebruikt koopt Tournevie terug over bij teruggave van de uitgeleende werktuigen. Efficiënter en grondstofvriendelijker kan haast niet!

Een overzicht van de verbruiksgoederen en de bijhorende prijs per stuk is online te raadplegen. Het overzicht is voorlopig enkel in het Engels beschikbaar. 

WAT MET VERBRUIKSGOEDEREN VOOR GEREEDSCHAP?


Hoe bereikbaar is Tournevie?

Ons atelier ligt in de Sint-Jozefstraat 20, 1080 Molenbeek. Metro Graaf Van Vlaanderen bevindt zich op enkele minuten wandelafstand. 

Hou er rekening mee dat parkeren in de Sint-Jozefstraat erg moeilijk is.

 
 
  Met dank aan Sien Verstraeten voor de knappe foto!

Met dank aan Sien Verstraeten voor de knappe foto!

 

Tournevie wordt mede mogelijk gemaakt door:

    Project gerealiseerd met de steun van het Fonds Delhaize Group, ter bevordering van de sociale cohesie in lokale gemeenschappen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Project gerealiseerd met de steun van het Fonds Delhaize Group, ter bevordering van de sociale cohesie in lokale gemeenschappen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting