De snelheid waarmee een kettingzaag door hout gaat, geeft een machtig gevoel. Het maakt ze ook gevaarlijk. Misschien is werken met de kettingzaag juist daarom zo spannend.

Toch is het mogelijk om veilig met kettingzagen te werken op voorwaarde dat de machine in goede staat is, dat je de nodige beschermingsmiddelen gebruikt en een aantal eenvoudige regels respecteert. Tournevie biedt je een dagvullende cursus kettingzaag veiligheid aan om je te leren deze regels systematisch toe te passen. Na deze cursus zal je in staat zijn om op een veilige en ergonomische manier met de kettingzaag te werken. Deze cursus (of een equivalente opleiding) is vereist om een benzinekettingzaag te mogen uitlenen bij Tournevie.

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Materiaal: veiligheidsfuncties kettingzaag, dagelijks onderhoud, beschermingsmiddelen
  • Veilige werkomgeving, werkvoorbereiding, startprocedure
  • Werkmethode, houding, volgorde van de snedes in hout onder spanning

Het grootste stuk van de dag wordt besteed aan praktijkoefeningen met verschillende kettingzaagmodellen op staand en liggend stamhout, waarbij je je een veilige werkwijze eigen maakt, de machine beter leert beheersen en specifieke technieken aanleert zoals ontmoetende of stekende snedes.

 

PRAKTISCHE DETAILS:

  • Voor wie: iedereen vanaf 18 jaar of ouder die een kettingzaag wil leren gebruiken. Geen voorkennis vereist.

  • Wanneer: zaterdag 5 augustus, 9:30-17h. Geïnteresseerd maar je kan die dag niet? Laat ons iets weten!

  • Waar: achtertuin van de Steinerschool BrusselVogelzangstraat 115, 1070 Anderlecht. Op wandelafstand van STIB haltes Eddy Merckx of Ceria/Coovi en De Lijn halte Anderlecht Ikea.

  • Lunch is inbegrepen (broodjes)

  • Prijs: €30 voor Tournevie leden, €50 voor niet-leden. Aangezien we moeten zorgen voor stamhout, brandstof, lunch etc. wordt de prijs niet terugbetaald in geval van annulatie.

  • De taal wordt afgestemd (NL/FR/EN) op de samenstelling van het doelpubliek.

INSCHRIJVEN

N.B. Deze cursus behandelt de onderwerpen van European Chainsaw Standard  level 1, chainsaw maintenance and crosscutting, onderdelen §1, 2A, 2D, 2E, 3, 4, 6. Het certificaat dat je krijgt is echter niet ECS-erkend. Indien je een ECS certificaat wenst te behalen, raden we je aan om een cursus te volgen bij Inverde.